Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (Total Knee Replacement)

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία της μέτριας και βαριάς οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Τα πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα από την έναρξη της μεθόδου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 την καθιστούν ασφαλή και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών του γόνατος υπολογίζεται να αυξηθεί πάνω από το 60% την επόμενη δεκαετία και επομένως όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται στη βελτίωση του αποτελέσματος της επέμβασης. Η μακροχρόνια επιβίωση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος κρίνεται πολύ υψηλή και σχετικές κλινικές μελέτες αναφέρουν 85% – 95% ποσοστά επιβίωσης μετά από 15 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος τόσο στο σχεδιασμό και στην ποιότητα κατασκευής των υλικών όσο και στη χειρουργική προσπέλαση και τεχνική. Επιφανειακού τύπου ολικές αρθροπλαστικές γόνατος επιτρέπουν την αντικατάσταση μόνο των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας με αφαίρεση μικρής ποσότητας οστού. Η παρεμβολή ανάμεσα στις αρθρούμενες μεταλλικές επιφάνειες ανθεκτικού στη τριβή υλικού, όπως το πολυαιθυλένιο, συνδυάζεται με μικρότερη φθορά των προθέσεων και μακροχρόνια επιβίωση της αρθροπλαστικής.

Παράλληλα, η κατασκευή προθέσεων, ανάλογα με τη διατήρηση ή μη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και το βαθμό ακεραιότητας των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος ή της οστικής αρχιτεκτονικής, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο χειρουργό να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο πρόθεσης σύμφωνα με τη σοβαρότητα της παραμόρφωσης του γόνατος. Ο στόχος μιας τέτοιας επέμβασης δεν είναι μόνο η απαλλαγή από τα συμπτώματα αλλά η επιβίωση της τεχνητής άρθρωσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γιατί όχι για όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Στη σύγχρονη ολική αρθροπλαστική γόνατος, η άμεση κινητοποίηση του ασθενή, η ολιγοήμερη νοσηλεία και η ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος αποτελούν ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Κάθε τεχνική και τρόπος παρέμβασης πρέπει να έχει κατοχυρωθεί επιστημονικά σύμφωνα με το Evidence Based Medicine  και να έχει σα γνώμονα το μέγιστο μακροχρόνιο λειτουργικό αποτέλεσμα.