Οι παθήσεις του ώμου είναι αρκετά συχνές τόσο στο νεανικό όσο και στον ενήλικο πληθυσμό. Αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις αστάθειας του ώμου και της εκφύλισης-ρήξης των τενόντων της περιοχής:
- Αστάθεια ώμου: Το τραυματικό εξάρθρημα του ώμου (κυρίως πρόσθιο) σε νεαρές ηλικίες συνδυάζεται με υψηλό ποσοστό υποτροπής (καθέξιν εξάρθρημα ώμου) και αστάθεια της άρθρωσης. Λόγω του φόβου νέου εξαρθρήματος, υπάρχει συχνά σαφής περιορισμός της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ώμου και δυσκολία συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες. Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του ώμου η οποία επιτελείται αρθροσκοπικά (2-3 «τρύπες» για την είσοδο της κάμερας και των ειδικών εξαρτημάτων) και στο πλαίσιο της ημερήσιας νοσηλείας.
- Τενοντοπάθεια – Ρήξη μυοτενοντίου πετάλου (Rotator cuff): Η φθορά και εκφύλιση των τενόντων του ώμου, κυρίως του μυοτενοντίου πετάλου, είναι το πιο συχνό αίτιο πόνου των ενήλικων ασθενών. Η διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει απλή φθορά και ερεθισμό του τένοντα ή και ακόμα ρήξη των ινών του. Ο ασθενής δυσκολεύεται στις κινήσεις του ώμου και πονάει ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες. Η θεραπεία στα αρχόμενα και ήπια στάδια περιλαμβάνει εγχύσεις (κορτιζόνη και PRP) και φυσικοθεραπεία και στα πιο προχωρημένα στάδια αρθροσκοπική αποσυμπίεση και συρραφή του τένοντα. Όπως και προηγουμένως, η αρθροσκοπική τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης επιτρέπει τη γρήγορη αποχώρηση του ασθενούς από το Νοσοκομείο και την ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.