Ρομποτικη Χειρουργικη

Η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος (Robotic Assisted Total Knee Arthroplasty) αλλά και πρόσφατα του ισχίου αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και την εξέλιξη στις επεμβάσεις ανασύστασης και αντικατάστασης των αρθρώσεων. Ολική αρθροπλαστική γόνατος με βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (Computer Assisted Total Knee Arthroplasty) είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν την τελευταία 20ετία χωρίς όμως οι τεχνικές αυτές να τύχουν γενικής αποδοχής από τον Ιατρικό κόσμο. Με το πέρασμα του χρόνου, τα συστήματα βελτιώθηκαν και συνεχίζουν να εξελίσσονται με στόχο την πιο ακριβή και αξιόπιστη χρήση τους στην χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και την αντικατάσταση των αρθρώσεων.

Η σύγχρονη ρομποτική αρθροπλαστική περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικού ρομποτικού μηχανήματος το οποίο συλλέγει προεγχειρητικά και διεγχειρητικά δεδομένα από τον ίδιο τον ασθενή. Ειδικοί αισθητήρες τοποθετημένοι στο χειρουργηθέν μέλος στέλνουν τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με την ανατομία και τις συντεταγμένες του γόνατος στην κεντρική μονάδα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά από επεξεργασία με ειδικό λογισμικό όλες οι σχετικές πληροφορίες για τον άξονα του μέλους, τη στροφή του γόνατος και την αντίστοιχη προετοιμασία του οστικών επιφανειών παρουσιάζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Παράλληλα, ο χειρουργός μπορεί να συγκρίνει τον προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό προσανατολισμό του μέλους και να επιτύχει την σωστή εξισορρόπηση των συνδέσμων και των μαλακών μορίων τα οποία επηρεάζονται και δυσλειτουργούν στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η χρήση των εν λόγω διαθέσιμων συστημάτων (ROSA, COREE, MAKO) πρέπει να γίνεται από χειρουργούς με ειδική μετεκπαίδευση και τεχνογνωσία σχετικά με τις αρθροπλαστικές των αρθρώσεων και πρέπει να υπόκεινται στον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού ο οποίος πρέπει να ελέγξει την ορθότητα των μετρήσεων και να πει την «τελευταία λέξη» πριν την εισαγωγή της τεχνητής άρθρωσης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, παίζουν υποβοηθητικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές μελέτες με θετικά αποτελέσματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και κάθε συστήματος ξεχωριστά τα οποία όμως σχετίζονται και εξαρτώνται από την εφαρμοζόμενη χειρουργική τεχνική και την υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου.

keyboard_arrow_up